Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Thursday, June 23, 2011

Tutorial # 4 : Tak Nak Orang Copy Entry Kita ? Disable lah Highlight Pada Text

assalamualaikum..

ingat lagi tak entry ni ? Ala entry pasal takut orang copy entry kite..Hari tu aku ada buat tutorial pasal disable right click ,tapi aku juga lupa yang orang boleh copy entry kite dengan " Ctrl + C " .Terkena aku bila ada blogger yang komen macam tu.Serius aku cakap perasaan aku masa tu memang sadis.OK,kali ni aku nak buat tutorial,dan kali ni aku jamin kalau korang gabungkan tutorial aku ni bersama yang ini ,orang tak kan mampu nak copy entry korang melainkan dia kena salin sendiri.Muahahahahahahaha...:)


1 ) Pergi ke " dashboard " ,then klik pada " design ".
2) Tekan pada "Page Element " dan ambil " Add Page Element "
3) Ambil " HTML/JAVA SCRIPT " ..dan masukkan kod-kod di bawah ni..

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

4) Then korang save lah..:)

p/s..aku harap aku tak terkena lagi..hukhuk..:(



korang nak rm50 dengan cara paling mudah ? just bagi gambar dan korang mungkin dapat bawa balik rm50 + hadiah sponsor + hadiah misteri + barangan..

saya juga mengharap jasa baik sesiapa yang ingin sponsor agar contest ini akan bertambah menarik dan meriah..pihak sponsor juga akan mendapat beberapa kelebihan...

berminat ?? klik sini


Comments
6 Comments

6 comments:

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~ said...

ta paham, jadi ke?


still boleh copy je

~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~


tapi aku juga lupa yang orang boleh copy entry kite dengan " Ctrl + C " .Terkena aku bila ada blogger yang komen macam tu.Serius aku cakap perasaan aku masa tu memang sadis.OK,kali ni aku nak buat tutorial,dan kali ni aku jamin kalau korang gabungkan tutorial aku ni bersama yang ini ,orang tak kan mampu nak copy entry korang melainkan dia kena




~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~+~

see...

pRiNCe said...

haha..memang la awk boley copy entry ni..sebb saya tak buat disable hightlight n disable right click pada blog saya ni..

blog ni adalah blog perkongsian..:)

Chegu Zubir said...

nice tips

anda dijemput menyertai
Segmen " Jom Singgah Blog Saya"

wanz said...

thanks kongsi ilmu...

Nurul Syifa Aini said...

ok dah jdi..dah lma cri tuto neh..tq ek.. =)

cintahati~ said...

@~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

terima kasih utk tuorial nih...saya buat dh jadi dh tpi gambar stil blh copy ermm mcm mna nk buat gmbar pun xboleh copy ye...

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.