Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Friday, June 17, 2011

Tutorial # 1 : Tak Nak Orang Copy Entry Kita ? Disable lah Right - Click

assalamualaikum.

malam ni aku nak ajar korang camne nak disable right click..bukan ape..tadi ada sorang blogger yang bertanya..aku harap tutorial ni dapat la membantu..

1. Pergi ke design..then click pada page element..then korang tekan lah " add page element "
2. Pilih "HTML/javascript"..then korang masukkan kod kat bawah ni..


<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>



3. Pada kod warna biru kat atas tu korang masukkan lah pe2 yang korang nak tulis ye..

 4. Hasilnya akan jadi seperti di bawah ni..

5. Selamat mencuba ye..:)

Kenapa Perlu Disable Right Click.?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

sumber : http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/02/disable-right-click.html



Comments
5 Comments

5 comments:

Budak Botak said...

He3, blog Budak botak x wat lagi benda nie...

Entry terbaru -> Gambar Perodua Myvi 2011 Dan Harga Pasaran Di Malaysia.. (",)

dhilla nazli said...

klo disable.. ley copy jugak.. tkan ctrl + c.. ahahah

dhilla nazli said...

klo disable.. ley copy jugak.. tkan ctrl + c.. ahahah

meoww cat said...

thanx...dpt ilmu baru..dah siap disable...

Kiambang Puteh TheGiel said...

disable highlight terus.....lagi senang.....sbb klu right klik orang lain boleh tekan ctrl+z...lepas 2 daftar la blog untuk copyright....so bila detect ade orang lain copy paste blog kita boleh saman orang tu sebab ada copyright....

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.