Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Friday, July 1, 2011

[ Politik ] Nak Topup Pun Kena Cukai 6 % Kew ?

Assalamualaikum..

Aku sebenarnya malas nak ambil peduli pasal politik ni.Tapi kalau dia menyebabkan kehidupan aku susah,memang aku terpaksa ambil peduli..Ada ke patut die nak bagi cukai 6% kalau nak topup..Mungkin dah bosan kot naikkan harga minyak..Mungkin lepas ni nak masuk jamban pun ada cukai kot..Nape suka sangat makan duit rakyat ek ? 


Gila ke hape ?Aku tau la rakyat Malaysia ni kaya raya kan sampai semua benda nak ada cukai,semua benda nak naik harga..Alasan senang jew..." Die SURUH JANGAN TERLALU BERGANTUNG PADA KERAJAAN TAPI KENA PANDAI BERJIMAT CERMAT "


Korang dah dengar kan dia cakap ape....K sekarang ni aku nak tanya die pulak..Cuba jawab isu kat bawah ni...:)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kerajaan diminta menjelaskan kos tinggi penyelenggaraan kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya ketika rakyat diseru berjimat ekoran pengurangan subsidi barangan keperluan.

dr siti mariah interview 300408 02Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Siti Mariah Mahmud (kiri) berkata, ini perlu kerana rakyat diminta mengubah cara hidup mereka bagi menyesuaikan diri dengan persekitaran ekonomi sekarang.

"Apabila mendidik orang ramai supaya berjimat, ia sepatutnya bermula dengan pemimpin,” kata Siti Maria Mahmud kepada wartawan di lobi parlimen hari ini.

Siti Maria mengulas jawapan bertulis di Dewan Rakyat berhubung soalan yang diajukan oleh ahli parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusof, yang juga ketua Dewan Muslimat PAS yang ingin tahu penyelenggaran kediaman rasmi perdana menteri dan timbalannya.

Mengikut jawapan bertulis, RM48 juta dibelanjakan antara tahun 2006 hingga 2010 bagi penyelenggaran kediaman kedua-dua pemimpin negara itu.

"Begitu tinggi perbelanjaannya sedangkan kediaman itu tidak digunakan sepenuh masa,” kata Siti Zailah, yang hadir bersama.
NONEMenurut jawapan itu, hampir RM33 juta dibelanjakan untuk menyewa kediaman lain semasa tempoh itu. Sewa dibayar kepada Perbadanan Putrajaya.

RM3.5 juta lagi dibelanjakan untuk kerja baik pulih, RM10.2 juta bagi bil elektrik dan RM1.9 juta untuk bil air.

"Kami tidak tahu sebesar mana keluarga perdana menteri dan timbalannya sehingga hari ini,” kata ketua pemuda DAP Anthony Loke, yang turut hadir pada sidang media itu.

NONEMenurut beliau jika jumlah itu dibahagikan sepanjang lima tahun dan dikira mengikut bulan, kerajaan membelanjakan RM160,000 untuk bil elektrik dan RM33,000 untuk bil air bagi kedua-dua kediaman rasmi.

"Ini cukup untuk bayar bil elektrik saya untuk selama 100 tahun dan air pula cukup untuk 6,000 orang,” katanya.


Sumber : http://www.malaysiakini.com/news/168252

Pendapat Aku : Aku malas la beli topup..Lebih baik aku main hantar surat jew..Bia romantik sikit..
Pendapat Korang : ?????

korang nak rm50 dengan cara paling mudah ? just bagi gambar dan korang mungkin dapat bawa balik rm50 + hadiah sponsor + hadiah misteri + barangan..

saya juga mengharap jasa baik sesiapa yang ingin sponsor agar contest ini akan bertambah menarik dan meriah..pihak sponsor juga akan mendapat beberapa kelebihan...

berminat ?? klik sini


Comments
8 Comments

8 comments:

~bUih-bUih ciNta~ said...

main post surat jela..tulis pnjg2 trus..hahhaa

Miss Eunice said...

nonononooo! tu xkan trjadi! arrgghh!
>.<

yunie daliela said...

pakai paksebok je.. hahaha seng

Team BloggerCrew said...

macam mana kalau rakyat nk berjimat cermat?? Kerajaan pon dok pow kita.. Adoiii... pening pala toi...
-CrewFathi

saiazuan said...

slh satu cara nk jd negara maju..tgk US sbgai contoh.. cukai n kos hidup diorng lg tgi.. tp relax jew..

sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

De Mois said...

itu memang tak boleh dinafikan. nak suruh rakyat, tapi depa sendiri tak macam tu.

salam perkenalan dari blog SS

Menarik di SuaraSendiri
Sejauh mana BERSIH bertindak bersih

Undi disini
Adakah wajar perhimpunan diteruskan?

AkuMuzikFilem said...

bullshit government. takde langsung kepimpinan melalui tauladan

Saiazuan said...

bkn senang jd leader..

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.