Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Sunday, July 3, 2011

[ Politik ] Jawapan Ke Mana Hilangnya Duit Rakyat

Assalamualaikum..

Maaf ye..Bukan niat aku nak post entry politik macam ni..Tapi aku just nak kongsi dengan korang semua tentang informasi yang sangat penting ni..Aku yakin korang mesti tertanya2 kan ke mana kerajaan menggunakan duit kite..Tak pe,aku ada jawapannya..Di harap jawapan ini dapat membantu menghilangkan tanda tanya korang..Aku tak sokong parti politik mana2,tapi aku suka mencari kebenaran tentang keadaan semasa..
Rajin-rajin copy dan sebarkan artikel ini..


1. Kos sidang wanita pertama RM4.5 juta.

2. Laman Web dan Facebook
Satu laman rangkaian sosial Facebook untuk Kementerian Pelancongan dibina dan diselenggara dengan belanja RM1.8 juta;
Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta; dan
Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

3. Pelaburan dan Syarikat-syarikat
Bailout Bank Bumiputera sebanyak 4 kali – rugi RM10.4 billion.
Kerugian Perwaja Steel – rugi RM10 billion.
Bailout Indah Water Konsortium (IWK) – rugi RM200 juta.
Bailout Konsortium Perkapalan Berhad – rugi RM1.7 billion.
Hicom (Proton) kerugian sehingga Kerajaan terpaksa menggunakan duit Petronas untuk membeli saham Proton -rugi RM1 billion.
Membeli semula saham MAS daripada Tajuddin Ramli dengan harga RM1 billion lebih dari harga pasaran.
Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – rugi RM3.3 billion.
Bailout LRT PUTRA dan STAR – rugi RM6 billion.
Bailout Renong/UEM – rugi RM12 billion.
Pampasan pembatalan Projek Empangan Bakun – rugi RM950 juta.
Hutang tertunggak InventQjaya – rugi RM228 juta
Pampasan Jambatan Bengkok – rugi RM257 juta
Pampasan pembatalan Broga Incinerator – rugi RM500 juta
Kerugian membeli saham Agusta – rugi RM510 juta
Skandal Port Klang Free Zone – rugi RM4.6 bilion
Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion
Blok L dan M – RM 380 billion
Sime Darby – RM 1.6 billion
Pos Malaysia – RM 546 juta
Felda – RM 8 Billion

4. Rosmah sewa hotel RM100, 000 satu malam di Dubai!!

5. “Lawatan Sambil Belajar” Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) RM134,317.76.
Lawatan ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

6. Bil elektrik Kediaman rasmi PM dan TPM sebanyak RM160,000 sebulan!!

7. .Isu insinerator di Broga, Semenyih.
Isu insinerator di Broga, Semenyih, Kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut.Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi ‘fluidized bed gasification’ yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

8. Kos Ubah Suai Sri Perdana
Habiskan duit rakyat sebanyak RM12.5 juta untuk kos ubah suai Sri Perdana.


Sila sebarkan dengan cara copy artikel ini dan kemudian letakkan banner di atas dan tampalkan di blog-blog anda!


Pendapat Aku : Korang pikirlah sendiri..:)
Pendapat Korang : ???

sumber : http://www.ceritamamat.com/himpunan-jawapan-kemana-duit-rakyat-malaysia-dihabiskan

korang nak rm50 dengan cara paling mudah ? just bagi gambar dan korang mungkin dapat bawa balik rm50 + hadiah sponsor + hadiah misteri + barangan..

saya juga mengharap jasa baik sesiapa yang ingin sponsor agar contest ini akan bertambah menarik dan meriah..pihak sponsor juga akan mendapat beberapa kelebihan...

berminat ?? klik sini


Comments
10 Comments

10 comments:

Freaky said...

pergh memang banyak penyelewengan tuu.. habis duit

meen said...

ye aku sangat setuju. nak membantah?? kita bukan sape2 sebab negara nie dia yang pegang. tak tahu lahh ape yang akan jadi kat malaysia satu masa nanti. mungkin dijajah kembali. hurmm

NANI DAYANI said...

lama2 memang jadi kayap..

Faris Adli said...

sebelum post apa2 maklumat macam ni..pastikan ia dari sumber yang sahih..yang memang betul2 boleh dipercayai..bukan sekadar dari ceramah2 parti pembangkang tanpa ada bukti yang kukuh..

tertanya apa yang kau pos ni terdapat kesilapan fakta.."Satu laman rangkaian sosial Facebook untuk Kementerian Pelancongan dibina dan diselenggara dengan belanja RM1.8 juta" 6 fan page sebenarnya..bukan 1..bayaran RM1.8 juta tu termasuk aplikasi dan fan page tu..bayaran tu untuk 3 tahun..

jangan anggap semua benda berkaitan ICT ni murahan..boleh dapat percuma atau murah..upah developer tu kena kira juga..idea lagi

SweetPea_Cakes said...

meen: kita masih boleh mebantah dan mengelakkan penyelewengan ni dr berlaku. caranya? jangan mengundi kerajaan sekarang. bagi peluang untuk yg lain naik. Kuasa memilih masih di tangan rakyat. bukan mereka. kalau di negara luar, suara rakyat sangat penting, tapi di Malaysia suara rakyat bagai kambing mengembek. tak didengar orang atas. wahuallam

Living Seed said...

emmm nak pilih yg lagi baik??? emm payah la wey...Pakatan rakyat pon sama saja woi.... ADUN dia menang pastu terus senyap tak buat apa...lagi teruk drp BN....

BN ni mcm orang tamak tapi berwang, bila dah ada wang tu depa berpada2 la juga...Pakatan rakyat??? orang tamak tp tak da wang, bila dah dapat kuasa, emmm lagi teruk jadinya....

eloknya PAS, UMNO, PKR ni gabung ja jadi kerajaan perpaduan...amalkan husnuzan@bersangka baik saja..

MCA=GERAKAN=DAP ni sama saja la adek oi....dok tunggu nak kuasa saja...

bukan aku cakap BN ni elok sgt, tp bila dah sama2 umat islam bersatu maka rahmatan fil alamin la...rahmat seluruh alam..

ZIPPO MILLER said...

wah...banyaknye..herm tapi kalau kite kaji...pakat sape je la yang tadbir negara ni semuenye kene gune kan wang rakyat utk menjalinkan Hubugan dengan Negara Luar,,,kalo kite tak jalankan persahabatan dengan negara luar...mane kite nak dapat pelabur???

serupe mcm blog la..kalo kite tak follow mane2 blog and blog kite tak ade follower..mane nak datang traffic???

dan tu sebab aku cakap..kalo pakat undi mane2 parti pon jalan cerite same jek..

tapi bro...sumber yang anda dapat ni kurang kukuh la bro...harap dapat google sumber yang boleh pakai kesahihannye...maksudnye yang diiktiraf...

Kamil Kahar said...

SweetPea_Cakes, sori...aku xsetuju ngan pendapat ko...kalo bukan kerajaan yg memimpin negara kita...sape lg yg kte nk bg peluang...PAS ke?? DAP ke?? kalo DAP...suku sakatnya yg diutamakan...kalo PAS...hmm...korang pn taw ape yg diorang utamakan...

aku lebih setuju dgn pendapat bernas Faris Adli...perlu fakta dr sumber yg pasti...bkn percaya bdasarkan sembang SENYUM KAMBENG je kt atas tu...

n kata2 Living Seed pn aku sokong...walaupun BN xdela sempurna mane...tp itula pemimpin yg baik setakat nie...kalo bg dkat pemimpin len bley jdi lg truk negara kte...

sorry kalo bro Prince xstuju ngan pendapat sy...ni cume sekadar pendapat... :)

nohoho =) said...

saya mahukan pemimpin yang beri utamakan islam dalam semua hal...tak kisah sama ada pembangkang atau kerajaan

sesegar said...

apa nak buat ni??
kalau tau je,sebarkan je,tak buat apa2 tindakan dari orang muda macam kita2 ni,sama je tak ada apa2 perubahan..
let's move guys.wake up everyone
we've been piss off!

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.