Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Saturday, May 21, 2011

[ Gambar ] Sebab Islam Haramkan Arak

assalamualaikum..

aku nak buat satu entry sebelum aku tidur boleh ? mesti korang pelik kan kenape Islam melarang umatnya minum arak..selain dalil dan hadis..aku akan bagi sebab yang lain yang korang mesti tengok..aku rase mesti korang tergelak punya..hahaha..tengok lah gambar2 kat bawah ni...









 dan yang paling best...

muahahahahahaha...

Dalil pertama: Allah Ta’ala berfirman,
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأنْصَابُ وَالأزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ , إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ

Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah rijsun termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keuntungan. Sesungguhnya syaitan itu bermaksud hendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu lantaran (meminum) arak dan berjudi itu, dan menghalang kamu daripada mengingati Allah dan sembahyang; maka berhentilah kamu (daripada mengerjakan pekerjaan itu).” (QS. Al Ma-idah: 90-91)


p/s...so..korang pikir lah sendiri ye..:)

Comments
15 Comments

15 comments:

iz said...

dahla bau dier macam......

btw,new update..hehe

http://cintailmu89.blogspot.com/2011/05/lelaki-jaga-kulitlembut-kah.html

peep said...

yg last mmg terbaik.. haha :)

Budak Botak said...

he3, Bdk Botak singgah sini...

sesegar said...

wahaha..
aku tak pernah pelik pon kenapa Allah mengharamkan arak
hehe :D

Rozuan Ismail said...

arak itu ibu segala dosa =)

soooooour said...

hahahaah..geli2....

aQimie Ceplos said...

hahah!! style bro gambar2 ni .. serupe mcm org bdh.. :D

cik zaza said...

antara sebab pengharaman arak. ;)

yunie daliela said...

dasyat betul penangan arak... dosa lh.. menyeksa diri sendiri

athime said...

waaaaauw!! putus cinta! @buang kerja! @kematian keluarga! @Fail SPM(eh?)
tapi mengapa mesti minum?

Puteri Iqa Izyan said...

tengok botol arak pon tak sanggup =)

miss flora said...

haha..trtonggeng..

amir aizat said...

hahah yg last mmg terbaikk!!

Fitri a.k.a BoBoy said...

ahakz..
mcm 2 skali ea effectnye..
anyway, arak ni leh melalaikan kite n leh menuju ke arah kemaksiatan..
ish ish ish..

724422 @ matyo said...

alhamdulillah sebab Allah campakkan perasaan jijik pada arak

Dah tukar domain.. selamat tinggal blogspot

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.