Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Sunday, January 2, 2011

aNdA pErLu bACa...iNi AdaLaH PANdanGAn aKu tENtaNG DuNIa blOG

                                              ...assalamualaikum... 
aku tak tahu la kenape hari ni hati aku rasa lain macam sikit..
sampai aku sendiri pun tak tahu nak describe macam mane...
bukan apa...
mungkin aku ada masalah kot...
membuatkan aku terfikir-fikir dan terbayang2 jew pe yang aku baca tu..

aku nak tanye kowang satu perkara bley?
kowang tak yah la jawab...
juz tanya diri sendiri dan jawab pada sendiri..
tapi mestila jujur..

BLOG???
mungkin ada sesetengah kowang yang fikir blog tu diari kan..
tapi tak pelik kew?
mane ada orang sanggup tunjuk pada orang lain diari die kan..
sebenarnya blog adalah tempat kita berkongsi pendapat kita dengan orang lain...(pendapat aku la)..
mungkin kowang ada pandangan masing2...
itu hak kowang lak..
tapi lau kowang tak nak kongsi sesuatu ilmu dan pendapat kowang dengan orang lain..
kenape nak publish kat blog sendiri ye...
lebih baik kita simpan je tuk diri kite kan...

perrlu ke kita heboh satu dunia lau ada owang copycat entry kite??
cube tanye diri tu sendiri..
"nape ek die copy aku punye?"
mungkin orang yang copy tu ada sebab die sendiri..
so berpikiran la positif..
tanya owang tu baik2..
tak payah la malu kan die..
yela,aku paham entry tu kita wat sendiri...
mesti kite bengang kan lau ada owang copy..
tapi jangan la sampai heboh2 pada orang lain dlu..
1st tnye orang yang copy tu sebb die..
mungkin die ad a alasan tersendiri..
talk personally..
lau die tetap buat perkara yang sama berulang kali..
barula kowang boley wat pe yang kowang nak..
sebab kowang dah warning kan...
kita ni sesama blogger..
cube yang beza followers jew...
2 yang kowang panggil bile ada owang follow kan...

tapi jujur la..
aku tak suka sangat dengan panggilan tu...
seolah-olah aku ni seorang ketua jew...
sebab tu aku lebih selesa memanggil orang yang baca blog aku sebagai membe2 jew...
sebab aku rasa aku ni bukan la ape sangat nak banding ngan kowang semua...

yela kan...
aku guna blog baru ni pon tak sampai sebulan lagi..
tapi aku cuba sedaya upaya aku untuk bagi kowang entry n ilmu yang aku tahu..
bab islam mengesyorkan kita berkongsi ilmu...

aku pernah terbaca satu ayat..
tpi aku lupe ayat penuh die la...
"JANGAN LA KAMU RIAK...."
ada lagi sambungan kat belakang tu tapi aku lupe...
bukan apa..
aku mention ayat ni sebab aku selalu ternampak ada owang _______ ...
tak pe la..
aku tak nak cakap...
tapi perlu kew kita heboh pada semua orang yang kita dah maafkan seseorang...
mungkin bagi kita benda tu gurauan..
tapi bagi owang lain lak macam mane??
terutamanya orang yang bersalah pada kita tu..
mesti die malu sangat2..
sepatotnya kita mesti saling menjaga hati sesama blogger...
sebab kita ni sama2 manusia...
ada hati dan perasaan..
aku harap entry aku ni dapat beri kowang semua satu pandangan dalam diri masing2...
sebenarnya aku riso orang yang nak baru belajar berjinak ngan blog,tetibe tarik diri...
sebab???
kita marah2 pada die kerana kesalahan pertama..


tapi lau kes ada syarikat or ape2 je la yang curi resepi or rahsia2 kite 2 tanpa kreditkan nama kita,
barula kita boleh hentam dyowang...
sebab dyowng dapat keuntungan hasil tulisan kita...
tapi kalau juz blogger lain copy cat sekali jew..
aku rasa kita patot bia je la kan..
mungkin die nak belaja kot..
ape2 hal...
ni semua pendapat aku tau..
tak ada kena mengena ngan mane2 blogger..
so..
aku harap sangat2 entry ni tak akan jadi isu yang membuatkan blogger berselisih pendapat ye...


p/s...entry ini adalah umum...
        aku tak tujukan pada sesape..
        niat aku ikhlas nak tengok kite semua sebagai blogger epy...
        lau ada orang terasa..
        aku minta maap banyak2 dari hujung rambut sampai hujung kaki dunia akhirat...

Comments
46 Comments

46 comments:

nub said...

btl3...kalu kita anggap bloger2 suma memembe kita..lagi bes...networking sluruh negara tu...haaa


*ceq panggil folower2 ceq kaki pukoi..sebab depa suma rajin pukoi ceq,..baahaha

pu3mas89 said...

ok.. sayalah yang dimaksdkan itu !
ngee ~~

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

sy fahamm,,, kadang2 itulah yg sy fikirkan,,, kenapa nak megah sgt konon2 entry sndri xleh nk dicopy,, sdgkan nak share ilmu perlu izin ke,, macam2

AMMAR YASIR said...

Betol betol betol....buat apa nak kecoh seluruh dunia bila ada orang copy entri kita... kita kan dah bagi kat orang entri tu....kan? bila dah tulis dalam blog semua tu dah tak jadi peribadi dah kan?

areteacar said...

kadang-kadang seseorang luahkan segalanya pada blog sbb tak tahu nak cite kat sape dah. cik tikah pernah buat satu entry untuk marah seseorang kaw-kaw punya sebab masa itu tak dpt pk dgn btol. jadi, jgn pk -ve kalo org wat entry psl dh maafkan org ke ape ke sebab itu blog dia. just think +ve as what u mentioned in this entry. we cannot pleased everybody. just my opinion :)

..hizamirahim.. said...

wow.
aku tahu pasal benda ni.
apa2 pun, aku tak sangka kau boleh terfikir benda ni sebab aku tak terfikir pon.
paling penting, pendapat yang kau utarakan tu ada betulnye..
aku faham.
:)

MyZone~theUn4given said...

mungkin ade betulnya..kita sama2 blogger..pandai2la bawak diri..jgn sampai melukakan hati sesama sendiri (kata2 tuk diri sendiri)...:)

y-A-n-A said...

tak semua orang fikir macam tu.. pemikiran setiap orang lain2.

Nurana said...

betul tuh..sy skong 200 peratus..:)

Epul Azimi said...

tula,kekadang dorg tulis dh cm diari even kisah sedih pon tak kesah tapi bila ditego mesti kena marah kan.pasal kopicat tu patutlah kot dorg marah dh nape tak mintak izin dulu,talk personal or public kan benda copycat tu itu hak dorg.:)
btw ape kata ko buang word very tu,just buat cm org komen tapi ko kena approval kan komen dia baru bleh timbul kat ruangan komen ko baru senang skit,ni nk tulis2 password ni kekadang buat org maals tau,nk komen poon rase malas kan.just my 2 cent.:)

Thalhah Amir said...

setuju ngan pndapat penulis. jom join forum http://www.syoknyerblogging.com/

cik EPAL said...

tak tahu lah kalau entri ni ditujukan kat saya or what. but 4 me. ini blog. masing masing ada pendapat masing2x. dah kata pendapat, memang takde yang betul dan takde yang salah. even u ada pendapat u. so do i.

just 4 me, kalau tak suka orang tu, takyah baca blog dia pon lagi bagus kan rather than asyik nak kutuk dia n mencari salah.

btw, happy blogging =)

Mas said...

salam.

pada pendapat saya tentang buat blog sebab menganggap blog itu seperti diari, tak salah pun nak beranggapan macam tu. saya pun buat blog saya sebagai diari. apa yang saya rasa, saya luahkan kat situ. bukan semua orang ada sahabat sejati yang mampu menjadi pendengar setia kita kan. kadang2 luah kat orang, orang mengata kita. sama je. so, kita boleh meluahkan perasaan kita melalui penilisan. cuma adalah lebih baik kalau blog itu di privatekan seperti yang saya lakukan. dan cuma orang tertentu sahaja yang boleh baca. benda ni tak jadi masalah sebenarnye. =) ini adalah pendapat saya. hehe.

btw, nice post. mengajak orang untuk berfikir dan memberikan pendapat mereka.

IQBAL ZARIN said...

singgah beri pendapat...

perangai manusia ni mcm2. ada yg baik n ada yg busuk. pasal copycat ni, sesetengah orang memang mentitkberatkannya sebab kekadang apa yang terhasil tu daripada buah fikiran dia sendiri. dan biasalah, kita mesti nakkan recognition. tanda entri itu asalnya dari kita. kalau entr2i cikai dalam blog saya mungkin saya tak kisah sangat.

mungkin awak kenal cik mat gebu (CMG). Dia blogger masakan. dah berapa kali entri dia di copycat. dan yg copycat ni bukan blogger je. editor majalah SAJI pun tiru entri dia tau. Langsung tak kreditkan atas nama dia. itu kes yang besar la. yang blogger tiru entri dia pulak, nauzubillah. tak tau nak cakap apa.

so bagi sesetengah orang, isu copycat ni bukannya perkara main2. apatah lagi bila usaha kita semacam dinafikan oleh orang x beretika.

(sekadar pendapat. kalau offensive, boleh delete)

hacker said...

thnx kawan2 untuk komen dan pandangan anda semua...
jangan risau...saya tak kan delete lgsung walau satu komen anda...
kita sama2 kongsi pendapat n pandangan masing2 ye...

luvYOU said...

nice issues here :)

isu 1
kes diari
for some bloggers and sy sndri mmg anggap blog nih mcm diari. Ade satu kajian ckp, antara cara plg bgus utk tenangkan fikiran ialah dgn penulisan :) so mmg sume yg sy tulih dlm blog ialah perkara2 yg sy buat setiap hari or impian sy or ape2 jeh yg mmg ade kene mengena dgn sy :) sbb sy sndri suke baca kisah hdup org lain especially yg boleh dijadikan ikhtibar. and mmg mostly bloggers yg biasa2 join blog bukan utk bisnes or perkara serius akan tulis psl perkara yg jadik dalam hidup :)
just my 5 cents of view :)

kes 2
kes kopikat

well..sy setuju dgn epul and iqbal :)
utk some bloggers isu kopikat ini isu besar. even sy sendri pon kalau idea yg sy tulis sndri diambil org mayb sy akan agak marahla.. melainkan kalau entry tuh mmg berkaitan ngn info atau fakta yg bole dijumpai dimana2.. so setiap bloggers ade pendapat sndri..and sy percaya awk pon same :) even entry nih pon mgkin ade sesetengah bloggers rase tak selesa sbb awk meluahkan pendapat yg x same dgn mereka :) sy sndri ade bace entry cik epal tuh and sy rase patut die marah sbb itu IDEA dtg dr die..die bukan search kat google and copy..:)

ape2pon...selamat berblogging ye :)

daa

Agie Regal said...

mantappp kawan
kunjungan perdana sobbb..
salam kenal from gieterror ..
mampir yya sobb

Amiey White said...

bagi amiey blog dia adalah blog dia...
cara penulisan kita semua bukan sama dan hati manusia pun lain . dia nak show diary kira macam kalau dia tulis tu macam nak pendapat meaning macam tu kot ...
pendapat je :D

btw . blog dia comey...hahaha

ELLY MISS LOLIPOP said...

maybe dyorang nak berkongsi cerite, n story. even life dyorang. x sala dyorang nk tuliz cter sedih o happyness dyorang. sbab dyorang yg mengizinkan cerite itu dkongsi. sebagai rakan2 @ follower, kite hanye membace n kite yg judge . about copycat tue plak agk stuju la. tapi kekadang sape yg nak hasil karya diciplak org. sesungguhnya dunia berblogging nie utk mlahirkan idea n kretivity. so gunakanlah kretiviti yg ada. semua ini hanyalah pendapat daripada blogger yg baru.

.:padie_eyla:. said...

haa. terasa nie. terasa nk komen. haha. =p

btol2 ur pendapat. hehe. relek2 laaa. kite kn sedare seumat.;p yg salah tegur, yg btol sokong. hee

~Cik Ati~ said...

amboi..pndai promote blog yek..bijak2! hahah..personally akak punye blog bkn private mane pun...klau nk private dh lame akak private kan blog nih..cume blog ni utk luahan perasaan x puas hati ke,gembira ke dekat ape yg berlaku disekeliling..points to ponder la antara sesame manusia..hrp tidak diulang sesama kita..tp name url blog akak pun EMO kan..so kebykkan nye emo jela..hahaha..PMS la katekan..huhu..
bab copy-mengcopy tu..no comment..cume klau harta intelek org copy i.e; bt test kit utk penyakit2 trtentu..agak marah la jgk..hahaha..

miwwa J said...

ok sedikit terasa... mmg masing2 pun ada pendapat sendiri kan...terpulanglah, kalau bijak guna blog, gunakanlah sebijaknya..pasal blog ni diari ke x ke , ntahlah..pendapat miwa lah ean, kalau kita jadikan blog ni diari..kita xlah seTENSION mana taw...so daripada kita publish kita punya personal info or whatever kita buat dekat status fb..better kita berblogging :) hahaaa..
&then kalau psl copy mencopy,just tgur elok2 tp kita pun ada perasaan kan..kalau kita penat2 perah otak buat sesuatu entry tu ke, kita bersekang mata ke..tetiba org copy..sedikit sebanyak perasaan terasa hati tu mestilah ada kan...(tp setakat ni miwa belum pernah kena or buat blogger lain) hehee..well, nobody's perfect rytee..

papepun, nice entry ~ selamat berblogging ^_~

syaza nazura. said...

Assalamualaikum.

For me, all bloggers are the same, we are one community. People blog for different reasons, may it be personal or just to share information with others. What's the point of making a blog public on the internet and making a fuss when someone copies their entries? I mean, hey, you put the blog on the World Wide Web yourself, you should know that there's going to be billions of people using the internet every single day. Sometime or later there's bound to be people copying your work, it's normal. So why go berserk when people copy what you write, ayte ? If you don't want people to copy it, then you better change your blog settings to private or restricted to certain members only. [ or the easier way, DON'T PUT IT ON THE WEB ]

End of story. Case closed. :)

*p/s. ini hanya pendapat sendiri yaa, maaf kalau ada orang yang terasa. :)

siti faridah harun (nama penuh tu) said...

uhhh hangatnye kat sini,, hehe

neesa said...

yooo
haaa yg nie aku support hang 200 persen..
duhhh klo nk secret mecret bek wat manual diary kehh

GaDiS OGi' JoRo' said...

salam,
pada sye best ape berblogging ni..
sekurang2nye ssorg boley release tension dgn cara menulis..tp sye tak kesah klo ssorg tu nk buat blog dye sbgi diari..depands lah kn..wlupon xdpt mmberikn ilmu, tapi dri sndri boley timba ilmu berguna dr blog org lain(merujuk dri sye sndri)..hehe,just my opinion from me..

btw, happy blogging!^^,

Fazira Kamaludin said...

agree agree kat entry ^^
org pon baru gak kat blogging world nie.
tapi sbenanye takde satu bende pon yang kita tulis tu hak kite. Sume bende dalam dunia ni hak Allah kan..
kalo ade org copy tu rase bangga jeklah kot. hehe ><
btw, blogging is suppose to be fun.

salam ukhuwah.^^

ajeeZewaniAziz (mommyajim) said...

salam tuan umah...
what ever...buat jer ape kita rase betul...dlm dunia nh...xsumer yg sekepala yg kita...apa yg penting kita sendrik tau ape kita buat kan?kan?kan?
anyway teng's cz visit mommy....jemput sign kt guestbook k ;p
hepi mem'beloging ya!

NuSaNa NoSa 91 said...

lain org lain pendapat dan cara dia interpret kn?? tp, kita kena hargai pendapat org lain jugak.. ^_^

HaKU yG CoMeY said...

salam...
pendapat sy samer je cm org yg da komen...itu hak masing2 utk berblog....ada yg buat blog sbb nk duit...ada yg buat blog sb nk release tension...itu hak masing2...if org nk buat blog sbb nk wat mcm diari...itukan hak die..mayb die suke org bacer diari kehidupan die??if kiter x suke..jgn ler ikot...itu je pendapat sy....=)..thx cosz visit my page!

hans said...

pendapat aku lah
bab copy mencopy nih kalau boleh minta izin
kita berblog dan post sesuatu entry sebab memang kita nak kongsi dengan orang
tapi bagi aku..aku memang nak berkongsi tapi aku xnak karya aku diciplak..
macam tu lah lebih kurang..
so kalau nak copy maka lebih baik minta izin...
aku sokong komen Cik Epal diatas tu

SpaQue said...

berbalik semula pd niat seseorang itu..Jangan terlalu taksub sampai gunakan blog untuk hentam @ jatuhkan maruah seseorang..

Penanangan@kuasa blog sgt besar..Gunakan dengan sebaiknya..Psl diari 2 aku rse utk artis@org popular boleh dipakai sbb ade org nk tau perkembangan@aktiviti harian mereka..

p/s: blog mmg pd asalnye digunakan oleh artis@ahli politik..kemudian semua org nk ada blog sndr..Hehe

Sekian..

Latest entri Jack Black Kembali Menyengal Dalam Filem Gulliver's Travels

Nordin said...

aku sokong dengan pendapat hang... apa2 pun, masing2 ada pendapat nya sendiri :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

maslah copy paste antara blogger ni macam bermasalah ke akar umbi dah
kalau terlupa apa niat asal korang baik ingatkan semula
Beza Antara HARIMAU MALAYA Dan HARIMAU MALAYSIA

iniialahaku said...

kawan2 xmo gaduh2..haish..aku ni mcam udg di lautan blogger2 hebat..(cplak ayt cuci,ubh ckit) okeh,aku kasi kredit tu yer..hahaha

luna said...

actually bukan nk heboh yg entri kite kena copy tu sbb nk riak, tp org kata, kalau boleh, bgla backlink, yela kita dah amik entry org kan..macam kurang ajar pulak, men amik lepas tu x ucap trime kasih.. :)

Shag said...

Err, Shag tak nampak shoutbox kat sini. Ke internet Shag lembap smp SB tak muncul muncul? :P

Entri terbaru Shag : Nasihat untuk peninggal jejak. hehe

elianesuriane said...

follower adlh mmber.. besh tuu..

my opinion, blog ley jadi diari tapi utk bnde yg xbpe personel..

rosmina samin said...

Salam ^^
my opinion ok.. blog ni mcm diari, yup sy pun buat blog seperti diari, cite ttg hidup saya, kerja saya ttg persekitaran dan mcm2 ^^ sbb itulah blog seseorg boleh mencerminkan individu tu... ye tak? alangkah seronokyer kalau setiap follower adalah sahabat kita best!!!
ttg isu copycat... memang tak ok, boleh panas wooo kalau mcm tu.. kita penat2 memerah kepala otak kt nak buat entri tp orang lain copy pula... just opinion... sekian ~~

mamaqari said...

setuju tu..kita berblog ni nak share cerita,ilmu, tambah kenalan..bukan nk cari musuh kn???

mamaqari said...

setuju tu..kita berblog ni nak share cerita,ilmu, tambah kenalan..bukan nk cari musuh kn???

littleMissAddin said...

sangant motivate :) teruskan

haslina_ridwan @ teuk_ina said...

stuju sgt2 dgan pndpat saudara.. thumbs up ! :)

haslina_ridwan @ teuk_ina said...

setuju sgt2 dgan pndpat saudara..thumbs up! :)

cikk EME :] said...

betol lah ap yg ditaip ;)
rasanya diorang marah sebab takot org yang copy entry diorang akan femes drpd diorang. who knows ?
btw, i'm new in this blogging world.

pandangan yang macam ni mmg bagus.
thanx :)

*47!k@# said...

sangat terasa dengan entri ni..banyak yang ika nak komen dah dikomen oleh blogger laen..tapi seyes terasa..first pasal tujuan blog..kat www.blogger.com pon tak de bagitau tujuan blog..so,,bebas lah untuk para blogger mencipta theme masing2..macam ika,,blog ika campur2..kadang2 ika share luahan hati ika dalam tu..ika publish kepada sesiapa yg SUDI BACA..kalau tak sudi bukan ika paksa baca jugak..kdg2 ika bg tips,,tuto n mcm2 lg lah..dah mcm rojak dh blog ika tu..psl copycat tu,,selama ika blogwalking,,ika nampak blogger yg bg amaran jgn copycat tu blogger2 yg hasilkan satu karya sendiri mcm ika pon ada publish artwork..rasa mrh la klau ada org copycat tak bcklink ke ika..siap tulis itu hasil karya dia lagi..ape kes??lembu punye susu sapi dapat nme..psal followers tu,,oke,,ika terima..nnti ika pon nk tuka pgiln tu..ye x ye jugk..n last sekali tu pon ika terasa..bukn nk riak,,ika just nk share hepi ika..lau xnk amek tau xpelah..bukan ika kata,,"weyh2 ko mesti tgok aku buat ni..xtgok rugi..cun beb.."ika terasa sgt sbb ika budk art..mesti nk promote art ika..sbb nnti boleh lah ika bagi kepercayaan kat orang ramai yang ika boleh cuba buat yg terbaek untuk client ika sendiri..memang dengan promosi cara untuk budak art nak dipercayai..itu cara kami cari rezeki..publish untuk PROMOSI bukan untuk riak..btw..congret n ika selut sebab dlm masa 6bulan awk dh boleh dpt membe beriban..

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.