Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Sunday, October 2, 2011

Realiti Kehidupan | Awek Berbikini Berendam Dalam Tab Mandi Di Pasar Raya

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Para gadis cantik ini memang sengaja berbikini ditengah keramaian kerana mereka mahu mandi di air garam laut mati yang sedang trend diyakini memiliki banyak khasiat buat kulit dan tubuh, ini dilakukan di sebuah ekspo pelancungan di Taiyuan, Shanxi China . Seperti dikutip ruanghati.com dari Xinhua mereka memperagakan manfaat dari mandi di air laut mati dan lumpurnya. Seperti diketahui air laut mati memiliki keunikan yaitu bila kita berendam didalamnya maka tubuh akan mengapung, tidak tenggelam.

Para ahli sains dari seluruh dunia menganalisa lebih dari 21 jenis mineral yang ditemukan di laut mati. Mereka menemukan bahawa laut ini mengandung konsentrasi mineral hingga 10 peratus, ini jauh lebih banyak dibandingkan kandungan mineral air laut yang hanya tiga peratus. Di antara begitu banyak jenis mineral, berikut adalah beberapa yang berguna bagi kesihatan:

Potasium
Potasium berfungsi untuk menstimulasi dan memelihara kemampuan kontraksi otot dan saraf. Juga berguna untuk mengatur osmosis dan keseimbangan kadar air dalam tubuh.


Sodium
Sodium berguna untuk melindungi tubuh dari kehilangan air serta mengatur aktiviti otot.

Kalsium
Kalsium mengatur kadar keasaman dalam darah.


Bromine
Bromine merupakan zat penting bagi metabolisme sel-sel tubuh dan menstimulasi proses perbaikan asemulajadi.

Iodine
Iodine penting bagi produki tiroksin yang mengandung energi metabolisme.

Lumpur Terbaik
Kandungan mineral yang bervariasi serta dalam jumlah banyak tersebut mengendap dalam lumpur di bawahnya sehingga menjadikan lumpur laut mati sebagai lumpur berkualiti terbaik dibandingkan jenis lumpur apapun di dunia. Lumpur laut mati memiliki tekstur yang sangat lembut.

Tidak hanya air dan lumpurnya saja yang mengandung kekayaan mineral, bahkan udara di area sekitar laut mati juga mengandung mineral. Kerana area tersebut merupakan area terendah di bumi, maka terjadi pengwapan air laut dalam jumlah banyak. Wap air tersebut bercampur dengan oksigen dan kelembapan udara terjaga kurang dari 50% di atmosfera bumi. Wapan air tersebut tentunya juga mengandung begitu banyak mineral yang dikandung oleh air laut mati.

Beragam Manfaat
Hingga kini begitu banyak tempat yang memanfaatkan kekayaan mineral air laut mati. Melalui penelitian dari berbagai ahli di seluruh penjuru dunia selama bertahun-tahun, kini terbukti bahawa mineral lumpur laut air mati boleh menyembukan penyakit eksim, penyakit kulit kronik, pusing, jerawat, rematik, penyakit saraf, nyeri otot, serta bermanfaat untuk meringankan stress. Selain itu, juga berguna menjaga kecantikan kulit kerana bersifat melembapkan, mengangkat sel kulit mati, serta melancarkan aliran nutrisi ke permukaan kulit. Uniknya, lumpur ini juga mengandung zat yang bisa mengurangi lemak.

Garam Mineral
Perawatan dengan lumpur laut mati biasanya diikuti dengan berendam garam laut mati, untuk memaksimalkan perawatan. Garam mineral tersebut berfungsi untuk mengeluarkan toksin dalam tubuh, melembutkan, membersihkan dan menyegarkan kulit. Selain itu, garam mandi juga sering digunakan dalam terapi spa keraa efektif mengurangi sakit otot dan menguraikan otot yang tegang. -sumber


Comments
0 Comments

0 comments:

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.