Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Tuesday, March 29, 2011

LuAHAN hATi aKU bERkaiTAN cINta..jAnGAN bACE kaLAU hATI Tak tERbUka nAK Terima tEGuRan



aduh..laparnya perut aku....baru je lepas beli makanan...
tapi aku tak jadi makan lagi...kenape?????sebab aku terpanggil nak tulis satu entry sal cinta...
sebenarnye aku tak suke nak tulis2 entry sal cinta2 ni....
lebeih2 lagi kalau berkaiatan nagn aku sendiri...
bagi sesiapa yang suke membaca diari aku ni....mesti kowang perasan kan...
ni la entry 1st aku tentang isi hati aku...kalau aku tulis entry sal cinta pun..
aku suke buat pantun,sajak atau puisi...tapi tak hari ni...
aku harap entry aku ni dapat bagi kesedaran pada kowang betapa nilainye sebuah cinta itu....
dan yang ini adalah entry pertama aku tentang cinta yang berkaitan dengan diri aku sendiri..
aku minta maap sangat2 bile kowang tak sependapat dengan aku..
yang ni cume pandangan aku jew....

cinta.........apa tu cinta????
kowang yakin ke korang tau sal cinta???
aku tengok remaja sekarang ni asek cakap sal cinta jew..
bile pasangan die tanye...pe bukti awk cintakan sayang....
mesti die jawab...."belah la dada saya ni.....hati saya cume untuk awak..."
hahahaha..memang la kowang berani cakapa cam2..sebab kowang tau awek atau pakwe kowang tak kan gila nak belah dada kowang...tapi kowang rase die ikhlas tak????

ada owang cakap kat aku...cinta tu dapat kite buktikan dengan perlakuan...
hotak ko.......!!!!!!!(pertama kali aku mencaryt...maap ye)
aku nak tanye ko....cinta tu satu perlakuan ke satu perasaan??????
dah ko tau perasaan...npe nak buktikan dengan perlakuan lak???
yela...mak bapak susah2 pelihara kowang mase kecil...kowang lak senang2 habiskan dara kowang pada sowang laki...then bile laki tu tinggalakan ko..mule lah pikir nak bunuh diri...
bagus2...nanti ko sign la attendant masuk neraka ye...
sebab ape...owang yang bunuh diri memang confirm masuk neraka...tak sempat bertaubat la katakan...
cube pikir ape yang mak bapak ko rae tengok badan anak die berkecai...
ko mang la tak rase...sebab dah mampus...(tak layak kata mati...sebab bunuh diri)
tu belom lagi cakap jiran2 ko...belum lagi mak bapak kowang kena temuramah...
ataupun tu balasan anak solehah pada mak bapak die...
oooooo...aku baru tahu,...than x ye coz ajar aku....
then bagi yang mengandung sebab terlanjur....kowang rase bf kowang yang bermulut manis tu nak ke tanggung kowang macam die ckap sebelum kowang buat projek...
sampai mampus pun die tak nak....

sekarang ko(perempuan) yang menyesal tak sudah kan...aku cume nak cakap padan muke...
sebab kowang kan yang cakap cinta dapat dibuktikan dengan perbuatan...hahahhhaahahaha....
sekarang ko tanggung la sendiri ye perbuatan ko tu...
lau kowang terpk nak gugurkan kandungan tu....
cube kowang pikir baik2.....bayi dala kandunagn kowang ke yang salah....
lau bukan kowang yang pergi gabungkan sperma dan ovary kowang...
tak kan jadinye bayi tu tanpa izin ALLAH...
maksudkan bayi itu adalah amanah ALLAH pada kowang...then kowang senang2 bunuh kan..
bagi makan anjing la..pam dalam tandas ...buang dalam sungai la..
kowang lebih teruk dari binatang tau tak..binatang pun taka kan sanggup buat anak die cam2...
ntah aku tak tau nak cakap cmne lagi...
kowang pikirlah sendiri sebelum pintu taubat tertutup....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

segmen 2..

malas la asek marah2...ni aku nak jiwang2 lak boleh....

ada owang tanye aku...
"abg prince..sy ni baru putus cinta..then ada sowang mamat ni nak bercinta dengan sy...
tapi saya takutlah..nanty die tinggalkan saya macam ex saya...bleh abg bagi pendapat??"--perempuan---

k..sebelum aku jawab...aku nak ucap terima kasih pada die sebab tanye..dan aku ni bukan la dr.love....
walaupun sering dipanggil cam2 kat sekolah2 dan u...

"jangan yang dikejar tak dapat ,yang dikendong berciciran"

kowang mesti slalu dengar kan ayat cam2...lau kowang pahamkan betul2...jujur aku cakap..tulah prinsip aku dalam bercinta...aku bukan nak cakap ape..cube kowang pikir sendiri...ada owang nak cinta ko...then ko tolak die..alasan.."takut luka lame berdarah kembali:....tapi pernah tak ko pikir...bahawa mungkin die jodoh ko...mungkin die yang akan cantumakn hati ko semula...tapi ko tak...ko tolak die...
then bile ko nak terima die...dia dah tak de..bukan pergi dengan perempuan lain tapi dah tak de lagi dalam dunia ni..
baru ko tahu..yang die hadapi sakit kronik...dan nak merasa dicintai oleh orang yang die cinta..
tapi ko tak pernah bagi die peluang...

bile kowang melawat rumah die..tengok handset die or pic something what...kowang tengok banyak gambar2 kowang...
baru kowang tahu betapa cintanye die pada kowang..tapi kowang tak hargai..
then akhirnye kowang sendiri yang menyesal..tapi maaplah..
menyesal pun tak ada gune lagi...sebab die dah tak ada....
bagilah peluanag pada owang untuk selami hati kite ni....jangan nak ego...nak tunjuk kite mampu hidup tanpa pasanagn...nak tunjuk kite tak nak dilukai lagi..
tapi bile tengok ex kite bahagia dengan pasanagn die...mule lah kite cemburu...

"mengape bukan aku yang bahagia???"kowang cakap dalam hati kowang....
tapi cube kowang renungkan...seorang laki yang ikhlasa datnag nak bahagiakan kowang..kowang tolak...
bile die dah tak ade..baru kowang menangis...
maaplah..kowang menangis sampai air mata keluar darah pun..yang mati tak kan hidup semula...
tapi laki yang betul2 ikhlas terima kowang...tapi kowang abaikan...
then laki tu cari lain...tu pun kowang tak yah la menyesal...sebab kowang la yang buat keputusan camtu...
laki tu cume nak tunaikan kewajipan die iaitu berkahwin..tapi kowang tak habis2 mintak mase..
sekarang amik la mase kowang...menangis la puas2...

aku nak pesan satu jew...cinta ni umpama menunnggu bas...
jangan cari yang perfect,,,sebab mane ada manusia yang perfect di dunia ni...
carilah owang yang dapat tutupi kelemahan kowang dengan kebaikannye..
carilah owang yang dapat terime kite seadanya...
dengarlah kate seoarang lelaki jika ia baik....sebab ingatlah laki ada 9 akal...
kitowang dah pk jauh tuk kowang sume...lau kowang tak nak hargai....
kowang jangan lah salahkan kami...

ingatlah....kite tak tahu pe terjadi pada harii esok....
jangan sampai owang yang tunggu kowang sebab kowang mintak mase...
dah tak ade lagi di dunia ini...

p/s....terasa sebak lak aku.....luahan hati 1st aku....ingat lah..bercinta , bercinta jugak...
jangan sampai mengabaikan perintah ALLAH dah la ye....bercintalah kerana ALLAH...bukan kerana nafsu...

anda digalakkan berkongsi pendapat setelah membaca luahan hati saya ni...harap dapat bagi kesedaran pada kite same...




cONtEsT.....{ cAbUtAN bERtUAH uNTuk SeMuA mEMBe2 pRiNCe..}

ONGOING!!!!!! PANAS !!!! CEPAT2 !!!!



Comments
12 Comments

12 comments:

Miss Eiza said...

Setuju..cukupla cinta ibubapa je yang dibuktikan dgn perlakuan..Ye la,kerana cinta kt kita ibu sggup mengandung dan melahirkan,kerana cinta kt kita juga bapak sggup berhujan berpanas cari rezeki...

Sobs sobs...sebak plak crita pasal mak bapak.. k back to the topic..

Nak dgr pendapat sy tak?haha..nak nyibuk crita juga boley?

Bagi sy la,cinta tu kena la accept each other..Nobody perfect kan..Kalau org boleh terima kekurangan kita,kita pun kena trima kekurangan org jgk.

true love is neither physical nor romantic.true love is an acceptance of all that is,has been,will b and not will be..

Kalau baru bercinta dah ajak mcm2 tak senonoh kat awek,better tinggal jer..sah2 dia takkan amik kita bt bini (pesanan utk girl)

Lelaki yg baik takkan usik awek yang dia sayang :)

Sy setuju dgn cik prince.Kalau boleh biarlah cnta kerana Allah,bkn kerana nafsu.

p/s : sy juga manusia biasa,bohongla kalau sy kata tak teruja bila ternampak lelaki macho.....haha...

hope to find my true man :) gagagaga <--gedik gila ,sory2..haha

Zue Cancer said...

cube kowang pikir sendiri...ada owang nak cinta ko...then ko tolak die..alasan.."takut luka lame berdarah kembali:....tapi pernah tak ko pikir...bahawa mungkin die jodoh ko...mungkin die yang akan cantumakn hati ko semula...tapi ko tak...ko tolak die...


suke dengan ayat "mungkin die jodoh ko" mgkin...sebab pekataan mungkin la...ex kite tinggalkan kite...sebb kite engat mungkin dia jodoh kite. so dari diluke berkali2 baik single. mase perlu sebab kalo perut da penuh camne nak sumbat nasik.means kalo hati da takde ruang nak terima cinta lagi mmg tak dpt la.bg mase means kalo perut da kosong baru leh makan. so kalo bg mase kat hati hati da ok. baru baleh terime cinte yg bari. tak baik mendesak org yang kesedihan

syana mizwateva said...

stuju nga cik prince..cinta ni x plu nk d bktikan dgn plakuan...yg pntg kjujuran,keikhlasan.n bleh time psgn seadanya...tu dh ckp untuk mmbuktikan cnta kita kt sseorang...

kdg2 llaki jrg tnjukkn yg dia cntakan kita...nk kuar pktaan i love u pun ssh...n ad sstgh pmpuan xleh time lau llaki yg mcm 2...

sy dulu pun mcm 2 jgk...ssh nk pcya yg dia btul2 sygkn sy...mmg jrg sgt dia nk ucap pkataan yg jiwang2...tp lama2 sy taw kata2 tu x pntg sgt..yg pntg hati..

watever it is..2 luv urself first b4 u love somebody..:)

Sunah Mohammad said...

oh, sume komen panjang2..saya nak komen pendek je..

cinta itu komitmen, dan untuk memegang komitmen kita perlukan masa bagi memutuskan sama ada kita mampu pegang komitmen tu...:)

Sunah Mohammad said...

hari ni ramai sangat yang buat entri tentang cinta...:)

Rozita said...

entry panjang komen pun kena panjang ke?

komen pendek2 tak leh ke?

klau sy kata no komen..camne?

hehe..singgah dan dah jadi member k..

ummu shazwani said...

cinta itu anugerah..
kalau kita xpandai dan xtahu nak hayati apa itu cinta..
susahlah hidup..
sebab hidup memang dengan cinta..cinta pada yang Maha Esa, cinta keluarga, cinta sesama saudara..
tapi janganlah cinta itu di salah tafsirkan..
buruk padahnya apabila cinta ditujukan pada tempat yang salah :)
whatever it is..cinta Allah segalanya :)

lover4eva said...

nice opinion..but actually b'cintalh krn Allah (ble da dtg msa yg ssuai= b'nikah) itu sbaik2 p'cintaan indah kurniaan Allah :)

cikk EME :] said...

Assalamualaikum..
pandangan bro tentang cinta tuu akan sis amek iktibar,
tengs.

memang takdapat tahan air mata lerr.
Terima kasih atas luahan hati bro.

aQbukanPuteriKepadaRaja said...

sangat terasa bila baca entry ni.... huuuuuuuu (keluhan berat)

nadyasupra said...

wahhh like lah apa yg kamu cakap ..
tambah2 bila kamu cakap cinta tu macam tunggu bas . hihi .

ps. attendant tuh pekerjaan .. rasanya attendance adalah ejaan yg betul C:

cucu tun teja said...

bagusla wat entry ni...patut disebarkan sebagai peringatan kepada yang dah kemaruk sangat kejar cinta sampai lupa apa maksud cinta yang sebenar...

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.