Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Thursday, March 24, 2011

[ GLOBAL ] Krisis yang sangat teruk di Libya

 PRINCE AMBIL NI DARI MYMETRO

Obama berdolak-dalik

SANTIAGO: Amerika Syarikat semalam memberi mesej berbeza mengenai matlamatnya menyerang Libya,
Presiden Barack Obama berkata pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mesti digulingkan tetapi pada masa sama, berikrar tentera Amerika akan mematuhi mandat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Tindakan ketenteraan kami ialah menyokong mandat antarabangsa daripada Majlis Keselamatan yang secara khususnya tertumpu pada ancaman kemanusiaan Gaddafi terhadap rakyatnya sendiri,” kata Obama pada satu sidang akhbar.
“Serangan udara dan peluru berpandu yang dilancarkan hujung minggu lalu adalah untuk menyokong Ketetapan 1973 Majlis Keslamatan PBB yang secara khusus tertumpu pada usaha kemanusiaan. Kami akan bertindak berdasarkan mandat itu,” katanya.

Tetapi, pada masa sama, pemimpin Amerika Syarikat itu menegaskan: “Adalah menjadi dasar Amerika untuk melihat Gaddafi meletak jawatan.” Beliau menuduh pemimpin Libya itu yang sudah memerintah selama lebih empat dekad membunuh orang awam ketika cuba mematahkan kebangkitan pembangkang.

Pentadbiran Amerika berdepan dengan tekanan kerana tidak mendedahkan matlamat perang mereka di Libya walaupun Obama menegaskan beliau tidak akan mengerahkan tentera daratnya ke negara itu.

Pemerhati berpendapat, matlamat sebenar peperangan itu tidak dijelaskan dan tentera Amerika tidak mempunyai keupayaan untuk terbabit dalam satu lagi peperangan selepas Iraq dan Afghanistan.

Kecaman antarabangsa terhadap serangan yang dilancarkan oleh Amerika, Britain dan Perancis terhadap sistem pertahanan udara Libya juga semakin meningkat.
Pemerintah kanan tentera Amerika, Jeneral Carter Ham berkata, tentera bersekutu dengan jelas menumpukan serangan mereka untuk menguatkuasakan zon larangan terbang dan melindungi orang awam.

Beliau berkata, Gaddafi tidak menjadi sasaran dan kedudukannya tidak diketahui.

Tetapi, semalam, tentera bersekutu, buat kali kedua menyerang kompleks kediaman pemimpin Libya itu.

“Kami tidak mempunyai misi untuk membantu pemberontak Libya,” kaa Ham kepada wartawan di Pentagon. -AFPRepublikan selar Obama

WASHINGTON,: Semakin ramai anggota Republikan menyelar kegagalan Presiden Barack Obama menyediakan rancangan jelas mengenai serangan terhadap Libya.
Majoriti anggota parti itu menyokong strategi Obama di Afghanistan.

Namun, tokoh Republikan, termasuk Speaker Dewan perwakilan, John Boehner, Pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata, Howard McKeon dan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar, Ileana Ros-Lehtinen mempersoalkan serangan terhadap Libya.
Perselisihan pendapat itu boleh memburukkan lagi hubungan dengan Republikan ketika presiden dari Parti Demokrat itu memerlukan persetujuan mereka mengenai tahap belanjawan persekutuan di dalam negara bagi mengelak kerajaan menghentikan penyediaan perkhidmatan serta kemungkinan gagal membayar hutang.

Ros-Lehtinen menyuarakan kebimbangan terhadap kegagalan Obama setakat ini dalam memberi butir terperinci kepada rakyat Amerika mengenai kaitan kepentingan keselamatan dalam negara dengan serangan terhadap Libya.

Antara suara paling lantang dari anggota Republikan mengenai peranan Amerika dalam serangan itu ialah daripada anggota biasa parti itu yang mendapat sokongan daripada pergerakan Parti Teh.

“Ketika ini kita terbabit dengan dua peperangan dan saya tidak yakin kita perlu terlibat dengan perang ketiga,” kata Senator Rand Paul, pengasas Parti Teh di Senat, merujuk kepada perang di Iraq dan Afghanistan.

Beberapa tokoh Republikan menggesa diadakan perbahasan Kongres mengenai tindakan Amerika di Libya. Malah ada yang mahu pengundian dijalankan berhubung perkara itu. - ReutersBeri pemberontak senjata: Iran

TEHERAN: Jika Barat mahu membantu orang awam di Libya, mereka perlu menyalurkan senjata kepada kumpulan penentang rejim Muammar Gaddafi, bukan mengebom pemimpin terbabit.
Dalam ucapan menyambut Nowruz (tahun baru Iran) semalam, pemimpin tertinggi negara itu, Ayatollah Ali Khamenei, berkata apa yang dilakukan Amerika Syarikat ke atas Libya hanyalah langkah strategik bagi mendapatkan tapak di negara kaya dengan petroleum itu.

Khamenei turut menyelar kenyataan Presiden AS, Barack Obama, yang menganggap penunjuk perasaan prodemokrasi di Iran sama seperti kebangkitan rakyat menentang kerajaan kuku besi di rantau Timur Tengah.
Sambil menyambut baik protes rakyat di dunia Arab sebagai ‘kebangkitan Islam, Khamenei turut mengecam keras pendekatan diambil Gaddafi.

“Iran mengecam 100 peratus pentadbiran Gaddafi dan bagaimana dia menguruskan kemarahan rakyatnya.

“Bagaimanapun, kita juga mengecam 100 peratus pencerobohan serta campur tangan AS serta Barat di negara itu,” katanya.

Sepatutnya, kata Khamenei, Barat menyalurkan senjata seperti kelengkapan antikapal terbang kepada pemberontak bagi menghadapi serangan rejim Gaddafi.

Katanya, AS bercadang menjadikan Libya sebagai tapak strategik bagi memantau kebangkitan revolusi di Tunisia dan Mesir.


p/s....KOWANG RASE?????....KOWANG PIKIR KA SENDIRI YE....

Comments
1 Comments

1 comments:

Lina said...

x tau lar ape nak jd dgn dunia skrg ni...semua org nak jd hero

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.