Blog ini ditubuhkan oleh seorang remaja yang ingin mencari identiti zaman keremajaannya.Pelbagai info menarik yang anda boleh cari di dalam blog ini..

Sunday, March 20, 2011

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU

NAK JOIN..KLIK SINI..
WARKAH BUAT IBU..

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi...
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk syahdu masih terasa lagi nih....
Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak.....
nak tinggal kan dunia fana ni.....
mak macam dan sedia.....
Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam.....
kengkadang siaran indonesia...mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak
ke
kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet...
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas
mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...kiter
kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..
Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/2010 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk...
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju.....mak memang degil...
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.....
Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....
Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir
kali
mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak
beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..
kiter jawab pula...kalau tak cukup,
mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta kiter sampai.....mak buat kenduri kesyukuran.....
Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar kelinn naik
motor.....
Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau
kat
mak.....
Bila balik sahaja kampong....kiter cepat-cepat simpan keta dalam
garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....
Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan...ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08/2010
Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut mak dengan kain
putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn
Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi
masih
awal,
jadi jalan tu lenggang..kosong....sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar
suasananya.....
terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn....
Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan
nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas
mak....
Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh"
kiter sedih...kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca
yassin
untuk mak...
mak tunggu ya...!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya....
Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali
terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk
mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...anak mak yang seorang tu demam....
Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke
tanah
perkuburan...
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib
anak mak
ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa
lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat
dibendung...
Mak tauu...kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau
gini
ajer mak yang susah kat sana.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....
Agaknya mak nampak adegan tu...
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh...
mengharap sedekah dari anak2 nya...
Mak tau tak...di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu
hati...
rasa nyilu sangat....
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah
kiter berikan.....
Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan...
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana
membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..
Sekian terima kasih.

Yang Benar
Anak mak yang dah tak degil

P/S..BRO..maap bagi entry yang BRO BEN tak mintak..juz harap sape2 yang bace ni dapat timbulkan kesedaran..dan meyedekahkan Al-fatihah kepada ARWAH IBU KAWAN prince...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebenarnya bagi Prince ayah dan ibu DUA2 sama penting..tanpa mereka siapalah kite kan..
Prince tak kan tergamak menghantar mereka ke rumah orang2 tua..biarlah Prince sendiri yang menjaganya..
semoga dapat membalas semua jasa2 mereka dan berbakti pada mereka sampai ke akhir hayat mereka..INSYAALLAH..

bagi adik-beradik yang berebut harta benda tu Prince tak tahu nak cakap ape melainkan mereka tamak dan suka menigikut hawa nafsu..kalau kowang perasan ramai anak muda masa kini yang mengabaikan orang tua mereka,hantar ke rumah orang tua la..dan bila mereka ditimpa musibah,mereka pasti mencari ibu bapa mereka semula unuk meminta bantuan...dan yang paling teruk,ada anak yang sanggup menipu ibu bapanya untuk membolot semua harta pusaka dan menjualnya untuk membayar hutang mereka sendiri..akhirnya ibu bapa mereka merana kerana kehilangan hasil titik peluh mereka serta rumah pusaka kerana perbuatan anak yang mereka kasih bagai menatang minyak yang penuh semas kecil..

sanggup kah kowang buat macam tu pada orang yamg mengandungkan,melahirkan,menyusukan,menjaga,mejaga,memberi makan dan minum pada kowang..'ataupun kowang nak balas SUSU dengan TUBA..
ingatlah..SYURGA ITU DI BAWAG TAPAK KAKI IBU..

Comments
19 Comments

19 comments:

amyzzskazz said...

sdeynye bace.. da nanges ni.. huu..

LAVENDERIES SHAYLEE said...

sedihnye...sob sob sob.. :'(

Lulu Rahman said...

saya nanges baca entry awak ;(

saya ingat sy je sedih, tapi tak. awak lg sedih. al-fatihah untuk mak awak dan mak saya jugak :)

SyiRa SyaH!Ra said...

Hurm..
Nangis ble bce entry ni..
Hurm..AL-FATIHAH buat arwah ibu prince...Semoga roh nya d'tempatkan bersama2 para solihin....AMIN..

Hazrina Erin said...

sedihnya baca entri ni..
sangat menusuk kalbu!
semoga prince tabah hdapi dugaan ini..

http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

pRiNCe said...

maap..ni bukan cerite prince la..
prince tlg ceritakan kisah member prince..
supaya kite same2 ambil iktibar..
maap tau..

☀ Izzaty Hedry☀ said...

sdey nya... ngalir aiq mata cek bca...;(.. sob2...

http://cekedismanis.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html

solo molo said...

bersama-sama berusaha menjadi anak yg s0leh dan s0lehah...serta menggembirakan mereka semasa hayat mereka...

Al-Fatihah untuk arwah ibu...

Myra Ayreen said...

SERIOUS ! memang menangis .

cik najihah said...

mak aih
lagi bertakung aii mate ni bace ...
:(

Aqilah Kamarudin said...

menjurai jurai air mata ni keluar . sedihnya :(

Lulu caldina said...

Bila baca entri awak ni, sedih...
betapa syukurnya lulu kerana masih memiliki papa dan mami...semoga awak tabah yer...sedekahkan al-fatihah buat mak awak..semoga dia tenang disana..amin

Tok Esah said...

prince!! huhuhu warkah tu tok dah bace lama dah, hurm, ramai yg ingat ibu prince plak!! huhuu

hurm, warkah tu mmg sedih, tok pernah nitis air mata.. kawan prince ke yg punye tu?? al-fatihah lah

dean said...

sedih cter nih..Al-FATIHAH

AdiaLuze said...

Dunia dah nak kiamat Dik.. Dah bersepah dah rasanye anak2 derhaka kat dlm muka bumi ni...Heh

mas saari said...

salam singgah!
memang sedih cerita ni..
terasa rindu kat arwah mak~

fRaMe+LenSeS said...

Assalamualaikum.. ibu kamu terbaik, sama sepertimana Mama Nadh, terbaik buat Nadh.. kita sama2 pastikan, kita jugak jadi anak yang baik, yang soleh buat mereka, dan masa depan, kita ibu bapa contoh buat anak2 kita ya.. ;)

pearl jade said...

kiter br lepas lap air mata dgn hinug kiter
thanx prince 4 sharing..kiter trus ingt mak kita =(
pdhal pg td br jmp

Makbed said...

thanks for sharing this. Makbed sedekahkan Al-Fatihah untuk Mak awak. BErtuah arwah ada anak yang selalu ingat kat dia.

 
Copyright (c) 2011 Dunia Seorang Remaja. Design by Mas Ahmad Safwan

Official Blog and Facebook.